De prijsuitreiking

Bekendmaking van de winnaar: Esther de Vlam. (foto: Tasha Orlova)

Het juryrapport van Kunstprijs Charlois 2018

De jury – bestaande uit Zoë Cochia, Piet de Jonge, Ove Lucas en ondergetekende– is onder de indruk van de diversiteit van de inzendingen voor de Kunstprijs Charlois. De verscheidenheid in thematiek, het brede spectrum aan technieken en de constatering dat zowel vaardige en talentvolle amateurs als professionals hieraan deelnemen, is een groot compliment en aanmoediging om met deze prijs door te gaan. Deze diversiteit is naar de indruk van de jury een mooie afspiegeling van de grote diversiteit van bewoners en kunstenaars in Rotterdam Zuid.

De presentatie in de Cultuurwerkplaats Tarwewijk is misschien niet de meest
optimale plek voor een kunsttentoonstelling qua licht of wanden, maar het is een plek met precies de goede energie en ambiance waarin een presentatie als deze gedijt. In Zuid gaat het er niet om wie je bent of hoe je eruitziet, maar om wat je doet.

De jury had zich tot doel gesteld om het mooiste en beste kunstwerk uit te
kiezen als winnaar, maar iedereen weet dat dit een volkomen subjectief oordeel is. En hoe kun je appels en peren vergelijken, hoe kun je uit deze Charloisse multidrank de perfecte vrucht vissen? Naast het kunstzinnige criterium heeft de jury daarom ook gekeken of het ingezonden werk op een bepaalde manier in verband staat met Charlois of breder, Rotterdam Zuid. Het heeft namelijk niet voor niets de Kunstprijs Charlois.

Uiteindelijk is de jury unaniem geweest wanneer het gaat om de winnaar, maar
daarover straks meer. Eerst wil de jury nog gebruik maken van haar privilege om enkele eervolle vermeldingen in dit juryrapport op te nemen.

De eerste eervolle vermelding gaat naar : het schilderij waarop een rustig bos is te zien van Miriam Zimmerman. Een klassieke compositie waarvoor we soms helemaal geen aandacht meer hebben. Dit schilderij is mooi gemaakt met een zorgvuldig kleurenpallet en heeft een heel bijzondere sfeer.

De tweede vermelding is voor de foto met als titel Vlieg van Theo Huijgens. Wat we zien is een vlieg op een torenspits die ongetwijfeld ergens in Charlois te vinden is. Dit subtiele dubbelbeeld speelt met een dromerige werkelijkheid die ver van je af is maar ook dichtbij. Daarbij bergt het werk een mooie subtiele
humor in zich.

De laatste eervolle vermelding gaat naar een schilderij van Lucienne van Leijen, een portret van een vrouw met hoofddoek, die we ongetwijfeld hier in de buurt op straat zomaar zouden kunnen tegenkomen. Het is knap hoe in het werk gespeeld wordt met kleur en licht. Waar de jury vooral van onder de indruk is, is de oogopslag in het schilderij. Wat een prachtige blik!

Maar de winnaar, zonder enige twijfel voor de jury, is het werk van iemand die
een werk heeft gemaakt met afvalmateriaal, gevonden in de straten van Charlois. Iemand die iets maakt met niets, want het materiaal was eigenlijk al voor vernietiging bestemd. Maar kijk, ineens dat plezier wat het uitstraalt, dat mensen direct aanspreekt omdat ze willen weten hoe het gemaakt is, wij zagen kinderen die het aanraakten en voelden. Tegelijkertijd is het ook monumentaal in z’n verschijning, kleurig, ruimte vragend. Het is de materiële verbinding met Zuid, het ambachtelijke plezier dat er vanaf spat en de tegelijkertijd artistieke eenvoud alsook rijkdom die ervoor heeft gezorgd dat de jury voor deze editie van Kunstprijs Charlois unaniem als winnaar kiest: Esther de Vlam met haar gevlochten jurk aan een knaapje.

Esther van harte gefeliciteerd met de prijs!

Jannie Hommes

Het winnende werk: Rok (foto: Jannie Hommes)